Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

ΠΦΛ: Ρωτάμε τον Κοσμήτορα και μάς απαντά

.
Γιατί στη χώρα μας γενικώς και στα Πανεπιστήμιά μας ειδικότερα υιοθετούμε παγίως αποκλίνουσες πρακτικές διαχείρισης των δημοσίων αγαθών σε σχέση με όλους τους άλλους εταίρους μας και με όλα τα άλλα Πανεπιστήμια της Ευρώπης; Και γιατί συμβαίνει να είμαστε και υπερήφανοι από πάνω για τις πρακτικές αυτές, που όμως ευθύνονται γιατί φτάσαμε ως εδώ; Τι να πρωτοαναφέρει κανείς:

Εργολαβικοί: 850 τον αριθμό στο Πανεπιστήμιό μας. Τους έχουμε, δεν τους έχουμε ανάγκη, θα πρέπει να τους πληρώνουμε, και μάλιστα με μισθούς προ κρίσης, για να μην μας καταλάβουν την Πρυτανεία. Αντιπαροχή: Νομίζουμε ότι έχουμε καθαριότητα, φύλαξη, κήπο και συντήρηση. Σας θυμίζει κάτι; Επιχείρηση Σοβιετικής Ένωσης...

Συγγράμματα: δίναμε μέχρι και 8 συγγράμματα το μάθημα! Φορτώναμε το Κράτος με τη δημιουργία της βιβλιοθήκης του κάθε φοιτητή. Το σύστημα κατέρρευσε… Ούτε στην πρώην ΕΣΣΔ ή ακόμη και την εύπορη Ανατολική Γερμανία δεν είχαν το σύστημα που έχουμε εμείς… Το πιο σπάταλο σύστημα της πιο ακριβής δωρεάν παιδείας του κόσμου!

Φοιτητική Λέσχη: είναι το θέμα της ημέρας. Γιατί μόνοι εμείς, σε όλο τον γνωστό κόσμο, χορηγούμε δωρεάν φαγητό πρωί-βράδυ σε φοιτητές και μη, χωρίς ένα συμβολικό αντίτιμο; Είμαστε τόσο πλούσιοι και μοιράζουμε γεύματα και δείπνα δωρεάν; Όλα τα άλλα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, τι είναι και έχουν φοιτητικό κουπόνι;


.    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .    .


Ζητήσαμε από τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, που είναι υπεύθυνος της Φοιτητικής Λέσχης, να σχολιάσει το παραπάνω δημοσίευμα και να μας απαντήσει:

1) Γιατί λέει πως ο προϋπολογισμός της Λέσχης είναι ισοσκελισμένος φέτος; Έχει δικά της έσοδα η Λέσχη εκτός από τον Προϋπολογισμό του Κράτους και πόσα; Κι όταν η Λέσχη είχε ζημίες, ποιος τις κάλυπτε;

2) Πόσοι εργολαβικοί απασχολούνται στη Λέσχη και πόσοι το καλοκαίρι στην Κατασκήνωση της Καλάνδρας; Αληθεύει πως αυτοί εμποδίζουν και το φοιτητικό κουπόνι και την παραχώρηση της διαχείρισης σε εταιρία catering;

3) Γιατί στην Καλάνδρα χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικές κάρτες εισόδου και με αυτές τρώει κανείς και στο εστιατόριο, όπου και πληρώνει 2 Ευρώ το γεύμα; Γιατί δεν μπορεί να υιοθετηθεί το ίδιο σύστημα και στη Φοιτητική Λέσχη;

Ο κ. Κοσμήτορας είχε την καλοσύνη να μας απαντήσει. Αφού τον ευχαριστήσουμε, θέλουμε να τον διαβεβαιώσουμε ότι θα σταθούμε πλάι του για να πετύχει στο δύσκολο έργο του. Εμείς, πράγματι, για να απαντήσουμε και στο ερώτημα που μάς θέτει στη συνέχεια, ισχυριζόμαστε και πιστεύουμε πως θα έπρεπε να παραχωρηθεί η ΠΦΛ σε εταιρία catering, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού. Όμως, αυτός αποφασίζει κι εμείς θέλουμε να αποφασίζει χωρίς φόβο και πάθος, με βάση τον ορθό λόγο και τις αρχές της χρηστής διαχείρισης των δημοσίων αγαθών, υπηρεσιών και κονδυλίων.



ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΗΤΟΡΑ ΤΗΣ Σ.Θ.Ε.

Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να απαντήσω στα ερωτήματα που αφορούν θέματα της Πανεπιστημιακής Φοιτητικής Λέσχης (ΠΦΛ), μόλις δυο μήνες σχεδόν ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΣ της Λέσχης. Το ΔΣ αποτελείται από τους Κοσμήτορες του Α.Π.Θ., εκπρόσωπο των εργαζόμενων κτλ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι, αν και η Λέσχη είναι του Α.Π.Θ., είναι ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μοναδική αυτή μεταξύ όλων των άλλων πανεπιστημίων, γι’ αυτό μονό αυτή δεν υπάγεται άμεσα στις διατάξεις του 4009/11 (περί φοιτητικής μέριμνας).

Παρά τα κληρονομημένα προβλήματα δεκαετιών και τις παθογένειες λειτουργεί (με τη σημερινή της μορφή από το 1962, 1968 στις σημερινές εγκαταστάσεις) με αυστηρή τήρηση των νόμων και συνεχή και ενδελεχή  κρατικό έλεγχο, όπως Ελεγκτικό Συνέδριο, Επίτροπος (πάρεδρος), ΙΚΑ κ.α. Μερικές στρεβλώσεις χρόνων πραγματικά είναι δύσκολο να διορθωθούν άμεσα, αλλά η προσπάθεια γι’ αυτό, καθώς και για την αδιάκοπη λειτουργία της, είναι διαρκής, και παρά τις αντίθετες προσπάθειες που γίνονται από διάφορες κατευθύνσεις, για να επιτελεί το μεγάλο κοινωνικό της έργο.

Η ΠΦΛ χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Μπορεί σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο να έχει και έσοδα (π.χ. ενοικίαση κυλικείου, Δήμοι, catering, κ.α., που τα διαχειρίζεται για λογαριασμό της η Εταιρεία Διαχ. του Α.Π.Θ.).

Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι όχι μόνον ισοσκελισμένος, αλλά και κάτι παραπάνω (οριστική λεπτομερής απάντηση θα μπορεί να δοθεί στις 31.12.2012.

1) Έγινε χρηστή και συνετή διαχείριση, ιδιαίτερα μετά την τάση ελλείμματος που παρουσίαζε η ΠΦΛ πέρυσι, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της νέας οικονομικής κατάστασης που βιώνει η χώρα και της μειωμένης πλέον κρατικής επιχορήγησης.

2) Ενισχύθηκε από το ΑΠΘ (εταιρεία Διαχείρισης Περιούσιας). Αυτό έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

3) Θα δοθούν φέτος σχεδόν στο ακέραιο όλες οι προβλεπόμενες δόσεις.

Στην ΠΦΛ απασχολούνται 24 μόνιμοι και 117 εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου (εργολαβικοί) και οι περισσότεροι από αυτούς στην Κατασκήνωση της Καλάνδρας και στα Πανεπιστημιακά Δάση (Περτούλι, Ταξιάρχης) για δύο μήνες.

Η πρόταση για παραχώρηση της διαχείρισης σε εταιρία catering δεν έχει μπει στο τραπέζι από τους εργαζόμενους, αλλά ούτε από τη Διοίκηση. Μπαίνει επισήμως από τον ερωτώντα;

Η καταμέτρηση και ο έλεγχος εισόδου των σιτιζομένων γίνονται πραγματικά ακόμη με πρωτόγονους τρόπους (π.χ. καταμέτρηση μερίδων ή δίσκων). Η ηλεκτρονική καταμέτρηση από ηλεκτρονικό σύστημα (χωρίς κόστος, εκ των ενόντων, δηλαδή από την Πολυτεχνική Σχολή) εφαρμόστηκε πιλοτικά, αλλά σε πρώτη φάση δεν απέδωσε και πιθανόν να αντικατασταθεί με άλλο.

Στόχος του ΔΣ και της Διοίκησης ήταν και είναι να εφαρμοστεί σύντομα η ηλεκτρονική κάρτα σίτισης, παρά τις έντονες και συχνές παρεμβάσεις φοιτητικών ομάδων για το αντίθετο (θα σας στείλω τις μακροσκελέστατες ανακοινώσεις τους, που διανέμουν στα εστιατόρια της Λέσχης, με την παράκληση να τις δημοσιεύσετε).

Σύμφωνα με το νόμο, οι δικαιούχοι φοιτητές σιτίζονται δωρεάν. Ο προϋπολογισμός της Λέσχης, αν παραμείνει ο ίδιος, αρκεί για την σίτιση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των φοιτητών του ΑΠΘ, έχει μάλιστα περιθώριο κοινωνικής πολιτικής, όπως συμβαίνει με τους 300 άπορους του Δήμου Θεσσαλονίκης, που τους σιτίζει στη βάση συμφωνίας και καταλόγου του Δήμου τις Κυριακές ή άλλους καταγραμμένους αναξιοπαθούντες (ελαχίστους για την ώρα) από το περίσσευμα και με το πέρας του ωραρίου σίτισης. Κανείς φοιτητής δεν μένει χωρίς φαγητό και καμιά μερίδα δεν στερεί κανείς δημοσιογράφος ή άλλος που πραγματικά μπορεί να «τρυπώσει» εύκολα να σιτιστεί.

Οποιαδήποτε παρατήρηση και καλόβουλη υπόδειξη από φοιτητές, συναδέλφους και δημοσιογράφους, που θα βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες της ΠΦΛ, είναι ευπρόσδεκτες, γιατί ο καθημερινός έλεγχος από το ΔΣ δεν είναι ούτε εφικτός, ούτε είναι στα καθήκοντά του. Ο έλεγχος της Διοίκησης και του ελάχιστου μονίμου προσωπικού (ή ακόμη και γενικότερα του προσωπικού) είναι στις αρμοδιότητές του.

Πραγματικά, μόνον η Ελλάδα χορηγεί στους φοιτητές της δωρεάν σίτιση από τις αρχές της δεκαετίας του ’60, θεσμοθετημένη με νόμους και κριτήρια που διαχρονικά έχουν μεταβληθεί (η φετινή αναπροσαρμογή των δικαιούχων σίτισης είναι 45.000 εισόδημα, από 37.000 που ήταν, προσαυξημένο στις 50, 55.000 για κάθε παιδί, καλύπτει το μέγιστο ποσοστό σίτισης των φοιτητών μας). Αυτή διαφαίνεται να είναι μια κοινωνική πολιτική του Υπουργείου για τις δύσκολες στιγμές που βιώνουμε ή τις δυσκολότερες που έρχονται.

Είμαστε  στη διάθεση  σας  ο Πρόεδρος (Πρύτανης), εγώ, ως Αναπληρωτής Πρόεδρος, τα μέλη του ΔΣ και η Διοίκηση της ΠΦΛ για κάθε περεταίρω διευκρίνιση.

Η ΠΦΛ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΟΛΩΝ

Σπύρος Παυλίδης
Κοσμήτορας ΣΘΕ
Αναπλ. Πρόεδρος ΔΣ ΠΦΛ

8 σχόλια:

  1. ΣΧΟΛΙΟ κ. Γιώργου Ανωγειανάκι, Καθηγητή Ιατρικής, από το Διάλογο, 7.12.2012

    Με βάση ό,τι μπορώ να συμπεράνω, η Φοιτητική Λέσχη:

    α. λειτουργεί ως ημιαυτόνομος οργανισμός που υπακούει σε δύο αφέντες: Έναν σιωπηλό αλλά τσιγκούνη (το Υπουργείο) και έναν μάλλον πολυλογά αλλά και σπάταλο (το ΑΠΘ).

    β. ως οργανισμός έχει προϋπολογισμό το σκέλος των εσόδων του οποίου καλύπτεται από την επιχορήγησή που λαμβάνει από τους αφέντες του

    γ. Ο προϋπολογισμός του πρέπει να είναι ισοσκελισμένος όπως επίσης (στο μέτρο του δυνατού, δηλαδή εφόσον δεν υπάρχουν σημαντικά γεγονότα που να δικαιολογούν τυχόν αποκλίσεις) ισοσκελισμένος πρέπει να είναι και ο ετήσιος απολογισμός του

    δ. ως οργανισμός έχει συγκεκριμένο σκοπό ύπαρξης, για τον οποίο για κανένα λόγο δεν μπορεί να αδιαφορεί

    Ξεκινώντας από τα παραπάνω καταλαβαίνω ότι:

    1. Πέρυσι η Λέσχη είχε ζημιές τις οποίες πλήρωσε η Εταιρία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ!

    Ερώτημα: Από που ως που δικαιολογείται η Εταιρία Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ να διαχειρίζεται με αυτό τον τρόπο την περιουσία του ΑΠΘ; Είναι σύμφωνη η διαχείριση αυτή της περιουσίας του ΑΠΘ με τους σκοπούς του ΑΠΘ (οι οποίοι είναι Διδασκαλία και Έρευνα); Τι είναι το ΑΠΘ; Φιλανθρωπικό ίδρυμα;

    Δεύτερο ερώτημα: πόσο καιρό συνεχίζεται αυτή η τακτική και ποιές ήταν οι επιπτώσεις της στην αξία της εταιρείας; Πόση είναι σήμερα η αξία της Εταιρίας Αξιοποίησης της περιουσίας του ΑΠΘ; Μεγάλωσε ή μειώθηκε από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα; και αν, τυχόν, μειώθηκε τι έκανε ο κύριος (μάλλον μοναδικός) μέτοχος για να ανατάξει την καταστροφική πορεία της διοίκησής της; Ζήτησε ευθύνες από τα ΔΣ, τους Διευθύνοντες Συμβούλους και τους Προέδρους που είχαν την επιστασία της λειτουργίας της όλα αυτά τα χρόνια; Τι σόι μέτοχος αποδεικνύεται το ΑΠΘ όσον αφορά στην εταιρεία στην οποία έχει παραδώσει τη διαχείριση της περιουσίας του;

    Τρίτο ερώτημα: Εφόσον η Λέσχη επιχορηγείται από άλλο κονδύλι του τακτικού προϋπολογισμού και όχι από αυτό που επιχορηγείται το ΑΠΘ για τη λειτουργία του (γι’ αυτό μίλησα για το υπουργείο ως σιωπηλό αλλά τσιγκούνη αφέντη) για ποιό λόγο έπρεπε το ΑΠΘ να σπαταλά τους δικούς του πόρους για τη Λέσχη για, μάλλον, ξένους προς το πανεπιστήμιο σκοπούς; (ναι είμαστε ως πανεπιστήμιο πολυλογάδες και σπάταλοι αφέντες αλλά τόση μωρία περί τα οικονομικά;).

    2. Ο νόμος όντως προβλέπει δωρεάν σίτιση, με τον ίδιο τρόπο που προβλέπει και δωρεάν την απονομή της δικαιοσύνης ή την δωρεάν περίθαλψη. Όμως για να πας στο δικαστήριο πρέπει να καταβάλλεις δικαστικό ένσημο και για να πάρεις τα φάρμακά σου πρέπει να πληρώσεις συμμετοχή. Ο λόγος είναι οικονομικός: Τόσο άμεσα οικονομικός (έσοδο) όσο και, κυρίως, έμμεσα (αποτροπή κατάχρησης δικαιώματος). Εξάλλου γιατί να πληρώνουν οι φοιτητές (και όλοι οι χρήστες των σχετικών υπηρεσιών) στην Καλάνδρα και όχι και στην Λέσχη ένα συμβολικό μεν, αλλά αρκούντως επαρκές αντίτιμο;

    3. Οι φοιτητικές παρατάξεις εμποδίζουν την καταμέτρηση των όσων σιτίζονται στη Λέσχη. Και λοιπόν; Γιατί οι διοικούντες τη Λέσχη δεν ζητάν βοήθεια; Ή καλύτερα γιατί δεν την κλείνουν μέχρι να αποκατασταθεί η τάξη; Να δούμε πως θα τα παν οι παρατάξεις με όσους πραγματικά πεινάν και πραγματικά χρειάζονται τη Λέσχη, όταν αυτή κρατηθεί κλειστή λόγω της στάσης των παρατάξεων.

    Πέρα από τα παραπάνω, όμως, το τραγικότερο είναι ότι έμαθα πως η Λέσχη έχει (εκτός των άλλων;) και 117 εργολαβικούς!!!!!! Για να σερβίρουν πόσους ανά βάρδια; Η πείρα μου (και, πιστέψτε με, είναι μεγάλη όσον αφορά στη διαχείριση εστιατορίων) λέει πως 117 σερβιτόροι, μάγειρες, busboys, καθαριστές κλπ., άνετα θα μπορούσαν να σιτίσουν 3000 άτομα σε καθιστό gourmet γεύμα που θα περιλαμβάνει 5 πιάτα και κρασί δύο φορές την ημέρα. Αν δε με πιστεύετε, πάτε σε μία οποιαδήποτε μεγάλη δεξίωση γάμου και δείτε πόσα άτομα ασχολούνται με την όλη διαδικασία και για πόσους καλεσμένους. Αυτό θα σας τα δείξει όλα.

    Δε θα μπω στον πειρασμό να υπολογίσω το πραγματικό κόστος της σίτισης των όσων πραγματικά δικαιούνται ή καλύτερα έχουν ανάγκη και, επομένως, σιτίζονται στη Λέσχη. Το μόνο που θέλω να προσθέσω είναι ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

    Γιώργος Ανωγειανάκις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΧΟΛΙΟ κ. Νίκου Μουσιόπουλου, τ. Κοσμήτορα Πολυτεχνικής ΑΠΘ, από το Διάλογο, 7.12.2012

    Κύριε Ανωγειανάκι,

    Επιπρόσθετα σε όσα ορθά γράφετε, θέλω να επισημάνω ότι η Λέσχη θα μπορούσε με ευκολία να λειτουργεί ΕΠΙΚΕΡΔΩΣ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΔΩΡΕΑΝ ΣΙΤΙΣΗ των δικαιούχων φοιτητών, υπό δύο προϋποθέσεις: Τερματισμός και εδώ του μέχρι τώρα υπέρμετρα δαπανηρού καθεστώτος των εργολαβιών και ανάθεση, κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού, του μάνατζμεντ σε ιδιώτη, που - χρησιμοποιώντας δικό του προσωπικό - θα είχε
    - την υποχρέωση να παρέχει Ν μερίδες φαγητό δωρεάν στους δικαιούχους (εννοείται με ρήτρα διατήρησης του ελέγχου ποιότητας από επιτροπή του Πανεπιστημίου),
    - τη δυνατότητα να προσφέρει φαγητό με χαμηλή χρέωση για το προσωπικό του πανεπιστημίου και
    - το δικαίωμα να αξιοποιεί τις εξαιρετικές υποδομές της Λέσχης (σύγχρονα μαγειρεία διαστασιολογημένα για μερίδες πολλαπλάσιες αυτών που αντιστοιχούν στους δικαιούχους φοιτητές) για να προσφέρει φαγητό σε τρίτους (π.χ. σε δημόσια νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής).

    Ο πλειοδότης εκτιμώ ότι θα ήταν διατεθειμένος να καταβάλει ποσό τάξης μεγέθους εκατομμυρίου Ευρώ, που θα επέτρεπε στο Πανεπιστήμιο να καλύψει διάφορες ανάγκες ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη φοιτητική μέριμνα.

    Καλό Σαββατοκύριακο,

    Νίκος Μουσιόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΧΟΛΙΟ κ. Γιώργου Ανωγειανάκι, Καθηγητή Ιατρικής, 7.12.2012

    Στο ΑΠΘ, όπου όταν λες τα αυτονόητα είσαι, το λιγότερο, Εχθρός του Λαού και εκτός του αντικειμένου σου (το οποίο υποτίθεται ότι υπηρετούν άλλοι, κατά τεκμήριο επαΐοντες - τρομάρα τους) δεν μπορεί να περάσει από το μυαλό κανενός (περιλαμβανομένων των οικονομολόγων φαντάζομαι, μια και δεν έχω ακούσει κανένα τους να ξεστομίζει κάτι περί business plan στα θέματα του ΑΠΘ) πως όλα τα οικονομικά και μάλιστα τα επιχειρηματικά θέματα μπορούν να μελετηθούν και μάλιστα από μή επαΐοντες.

    Με απλά λόγια, ένας μπακάλης μπορεί να κάνει τον οικονομικό προγραμματισμό για το μπακάλικό του καλύτερα και από τον καλύτερο οικονομολόγο ή business consultant. Οι επαΐοντες έχουν θέση εκεί που η εξωτερική κατάσταση είναι ιδιαίτερα μεταβλητή (αγορές κλπ) και όχι εκεί που υπάρχει captive audience (όπως π.χ. στη Λέσχη) ή όπου οι συνθήκες αλλάζουν εξαιρετικά αργά.

    Με το παραπάνω σκεπτικό θα ήθελα να μάθω ποιά τα προσόντα όσων συμμετέχουν στη διοίκηση της λέσχης... π.χ., έχει κανείς τους κάνει τον manager εστιατορίου, τον μάγειρα, το σερβιτόρο ή τον πιατά για έστω μία μέρα; ξέρει κανείς τους πως κλέβεις το αφεντικό ή τον πελάτη σε ένα εστιατόριο και μάλιστα σου λεν και ευχαριστώ; Ξέρει κανείς τους τη διαφορά στην ποιότητα της τροφής αλλά και στη γεύση; Ξέρει κανείς πως επιτυγχάνονται γενναίες εκπτώσεις όταν προμηθεύεσαι τις πρώτες ύλες; Ξέρει κανείς πως διατηρείται η τροφή φρέσκια για περισσότερο από μία ή δύο ημέρες; Τελικά τι ξέρουν; Μήπως περιμένουν από τους κατά τεκμήριο άσχετους με το αντικείμενο εργολαβικούς να τους υποκαταστήσουν στις διοικητικές τους υποχρεώσεις; Γιατί όλα όσα ανέφερα παραπάνω είναι απαραίτητες γνώσεις για να διοικήσεις μία ξενοδοχειακού μεγέθους μονάδα σίτισης.

    Η πρότασή μου είναι απλή: να καταρτιστεί άμεσα και γρήγορα ένα business plan τόσο για τη Λέσχη όσο και για την Καλάνδρα. Και με βάση αυτό να αποφασίσουμε πως θέλουμε να προχωρήσουμε. Η ακράδαντη πεποίθησή μου είναι πως και οι δύο αυτές "επιχειρήσεις" μπορούν να αποβούν εξαιρετικά κερδοφόρες για το ΑΠΘ. Αρκεί να τις δούμε επιχειρηματικά και με σεβασμό προς τον κόσμο που υποτίθεται ότι υπηρετούν: Τους φοιτητές, τους καθηγητές και το διοικητικό προσωπικό του ΑΠΘ.

    Επί τη ευκαιρία, το όποιο business plan θα πρέπει να προβλέπει και τη λειτουργία ενός πολυτελούς faculty club :-). Το ΕΚΠΑ έχει ένα υπέροχο faculty club επί της οδού Ακαδημίας. Εμείς δεν αξίζουμε ένα; ή μήπως αντιτίθεται κάτι τέτοιο στη μαρξιστική παράδοση του ΑΠΘ;

    Γιώργος Ανωγειανάκις

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΧΟΛΙΟ του κ. Κίμωνα Νανάση, Καθηγητή Ιατρικής, στο Διάλογο 8.12.2012

      Αγαπητέ Γιώργο,

      Αφού σε καλημερίσω, όπως και όλα τα μέλη του ‘’Διαλόγου’’ μας να πω την ‘’χαλαρή’’ και σκωπτική μου άποψη για το θέμα της φοιτητικής λέσχης, των διεθνούς ακτινοβολίας experts και του πολυτελούς (!) faculty club του ΑΠΘ.

      -Η χώρα μας οδηγήθηκε στην σημερινή κατάσταση και για τον λόγο ότι υπήρξε κραυγαλέο έλλειμμα κοινής λογικής και ηθικής. Επίσης διότι θεσμικά όργανα της Δημοκρατίας, όπως κόμματα και συνδικαλιστικές παρατάξεις δεν παρήγαγαν πολιτικές ιδέες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τους τα διαρκώς μεταβαλλόμενα δεδομένα του διεθνούς γίγνεσθαι. Αντιθέτως αναπαρήγαγαν ξεπερασμένα στερεότυπα και μια υστερόβουλη, άγονη και επιζήμια αντιπαράθεση. Αντί να ψάχνουμε λοιπόν "experts διεθνούς ακτινοβολίας’’ θα αρκούσε η επιλογή μελών ΔΕΠ με κοινή λογική και αποδεδειγμένη ηθική για την διαχείριση της φοιτητικής λέσχης με την στήριξή μας, αλλά και την στήριξη της Διοίκησης. Δεν γνωρίζω την σύνθεση της παρούσης επιτροπής, τα μέλη της οποίας πιθανότατα να έχουν τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, αλλά πρέπει να τους ΄’λυθούν’’ τα χέρια, ώστε να μπορέσουν να διοικήσουν ουσιαστικά και όχι διαχειριστικά.

      -Ως μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων για μια 4ετία (Προεδρία κ. Α. Αβδελά) αποκομίσαμε σημαντική εμπειρία από σχετικούς διαγωνισμούς για στέγαση, φύλαξη, εστίαση κλπ ερασμιακών φοιτητών. Όλα τα στοιχεία υπάρχουν στο Γραφείο της Επιτροπής. Να φανταστείς ότι έμαθα ως και τι είναι διπλο-, πανω- και κατωσέντονα και 2η θήκη στα μαξιλάρια! Διαθέτω παλαιόθεν και εμπειρία σερβιτόρου ‘’πολυτελείας’’ [Athos Palace, Pallini Beach, Great Alexander σήμερα-τότε ‘’Βάσος’’-, Hotels, Χαλκιδική].

      -Η κόρη μου που σιτίζονταν συχνά στην φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας μου είπε σήμερα ότι την περίοδο 2005-2009 πλήρωνε επιδεικνύοντας την φοιτητική της ταυτότητα το κουπόνι των 2 γευμάτων 2,10 ευρώ, με ποιότητα φαγητού κατά την γνώμη της σαφώς ανώτερη της λέσχης του ΑΠΘ. Όταν η διαπανεπιστημιακή διατμηματική παρέα συναντιόταν άκρως σπάνια στο ΠΑ.ΜΑΚ, οι φοιτητές του ΑΠΘ πλήρωναν το κουπόνι των 2 γευμάτων 4,20 ευρώ. Τις περισσότερες λοιπόν φορές η πολυμελής παρέα συναντιόταν για ευνόητους λόγους στην φοιτητική λέσχη του ΑΠΘ, όπου δεν πλήρωνε τίποτα και δεν ελεγχόταν από κανέναν με αποτέλεσμα τα ευρώ που εξοικονομούνταν να μετατρέπονται σε καφέδες και σφηνάκια στα φοιτητικά στέκια της Μελενίκου. Νομίζω ότι από την εμπειρία του ΠΑ.ΜΑΚ. μπορεί η δική μας επιτροπή να πάρει ιδέες. Το θυγάτριο μετά και για 3 χρόνια στις Βρυξέλλες πλήρωνε στην εκεί φοιτητική λέσχη του ULB ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια 3-4 φορές το ποσό του ΠΑ.ΜΑΚ για τα 2 γεύματα [με κουπόνια], όπως και οι προπτυχιακοί φοιτητές.

      -Εγώ όταν ως φοιτητής του ΑΠΘ όταν ασκήθηκα από 3 μήνες στο Βερολίνο και στην Κολωνία στις παν. κλινικές (1979, 1980) πλήρωνα [κουπόνια], όπως και οι κανονικοί φοιτητές για δύο γεύματα με σημερινές τιμές γύρω στα 5 ευρώ. Ως γιατρός για πολλά χρόνια εκεί, όταν μπορούσα και πήγαινα στο εστιατόριο των παν. κλινικών πλήρωνα γύρω στα 4-5 ευρώ το πλήρες μενού με 3-4 επιλογές επιπέδου πολύ καλού εστιατορίου (~25 ευρώ). Στο ίδιο εστιατόριο οι φοιτητές μου της Ιατρικής με τους οποίους συντρώγαμε πλήρωναν το 50% [με προαγορασμένα κουπόνια με την επιδείξη της φοιτητικής ταυτότητος], ενώ οι συγγενείς των ασθενών και οι διάφοροι επισκέπτες το 150%. Τα κέρδη των λεσχών αυτών δινόταν ως άτοκα δάνεια στους οικονομικά ασθενέστερους φοιτητές μέσω της τράπεζας με την οποία συνεργαζόταν για την μισθοδοσία μας και για άλλα οικονομικά θέματα με το πανεπιστήμιο. Κοντολογίς δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα ή να φέρουμε νομπελίστα του management. Απλά ας δούμε τι ‘’περπάτησε’’ αλλού.

      - Δεν είναι κακή ιδέα να αποκτήσει το ΑΠΘ ένα όχι κατ’ ανάγκην πολυτελές, αλλά αξιοπρεπές faculty club.

      Κίμων Νανάσης

      ΥΓ. Μπορεί να μας ενημερώσει κάποιος, λόγω της συνάφειας του θέματος, εμπεριστατωμένα για τις δυνατότητες, την χρήση και τα οικονομικά μεγέθη του ’’φιλοξενείου’’ του ΑΠΘ;

      Διαγραφή
  4. ΣΧΟΛΙΟ κ. Ηρακλή Κόλλια, Καθηγητή ΤΕΦΑΑ, Διάλογος 7.12.2012

    Δηλαδή, ολόκληρο Πανεπιστήμιο με ένα σωρό τμήματα, με 2000 μέλη ΔΕΠ - κάποιοι των οποίων μπορεί να είναι και expert διεθνούς ακτινοβολίας στο management και τη διοίκηση επιχειρήσεων, δεν μπορεί να αναθέτει τη διοίκηση αυτών των «προβληματικών επιχειρήσεων» σε στελέχη του; Με χρηματοδότηση και έλεγχο βεβαίως, ενταγμένη στην εκπαιδευτική διαδικασία βεβαίως, να μην ξεχνάμε ότι πρέπει και να εκπαιδεύουμε, ώστε να γίνουν επιχειρήσεις μηδενικού κόστους αρχικά και στη συνέχεια κερδοφόρες με συγκεκριμένους στόχους? Έλεος πια.

    Ηρακλής Α. Κόλλιας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δυστυχώς Ηρακλή, τόσο καιρό τώρα, το ΑΠΘ κάνει ακριβώς αυτό. δηλαδή, "αναθέτει
      τη διοίκηση αυτών των «προβληματικών επιχειρήσεων» σε στελέχη του".

      Τα αποτελέσματα; Μάλλον απογοητευτικά έως απολύτως απαράδεκτα. Αν είχαμε "expert διεθνούς ακτινοβολίας στο management και τη διοίκηση επιχειρήσεων" δεν θα έπρεπε αυτοί οι experts να διαμαρτυρηθουν;

      Από αυτά, λοιπόν, συνάγω ότι μάλλον δεν έχουμε experts. Ας αφήσουμε, λοιπόν, καταμέρους τα περί"διεθνούς ακτινοβολίας". Γιατί, για όποιον θεωρεί ότι όντως ανήκει στην παραπάνω κατηγορία των experts, ισχύει το "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα". Ας μας το πούν...

      Γιώργος Ανωγειανάκις

      Διαγραφή
    2. Προσωπικά, δεν έχω καμιά αντίρρηση να αξιοποιήσουμε μόνοι μας τα χρυσωρυχεία της Λέσχης και της Καλάνδρας. ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ! Γιατί να κάνουμε μάγκες τους εργολάβους όταν μπορούμε να στήσουμε μόνοι μας δυο καλές επιχειρήσεις, ώστε και τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται να θεραπεύουν με τον καλύτερο τρόπο (σίτιση και κατασκήνωση φοιτητών δωρεάν ή με χαμηλό κόστος) και το προσωπικό τους να απασχολούν με ανθρώπινους όρους, αλλά και χαρτζιλίκι να βγάζουν για το Πανεπιστήμιο. Το ίδιο ισχύει και για τα κυλικεία, για τις πανεπιστημιακές εκδόσεις, κ.ο.κ. Ας μην τρέφουμε, όμως αυταπάτες. Δεν υπάρχει περίπτωση στην Ελλάδα να πάει καλά μια μεγάλης εμβέλειας δημόσια επιχείρηση, όπως αυτή που χρειάζεται για να διαχειριστεί μια Λέσχη ή μια Καλάνδρα με ανταγωνιστικούς όρους, μια επιχείρηση που να αποσβέσει τις επενδύσεις της, να μην μπει κάποια στιγμή μέσα και να μην κάνουν πάρτι με τον τζίρο, τις προσλήψεις ή τις προμήθειες οι διάφοροι. Δεν υπάρχει... Απόδειξη; Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα.

      Διαγραφή
  5. ΣΧΟΛΙΟ κ. Αριστοτέλη Μέντζου, Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής, 8.12.2012 Διάλογος

    Είχα γράψει σε μήνυμά μου πριν δυο περίπου χρόνια στον Διάλογο, ότι η κατάσταση στη Λέσχη όπου σιτίζεται ο καθένας χωρίς προϋποθέσεις και αντίτιμο είναι απαράδεκτη. Το "τζάμπα", κατάλοιπο της ψευτοσοσιαλιστικής λογικής του "Τσοβόλα δώστα όλα" (που έφερε τη χώρα μας εδώ που έφτασε, με ευθύνη ΟΛΩΝ των πολιτικών παρατάξεων) είναι πολιτικά αποπροσανατολιστικό και κοινωνικά και ηθικά ανεπίτρεπτο.

    Θα πρέπει να σιτίζονται μόνον οι φοιτητές και όσοι υπό όρους και την απόφαση των πανεπιστημιακών αρχών το δικαιούνται, με αντίτιμο ή δωρεάν, ανάλογα όμως με την οικονομική τους κατάσταση.

    Θα πρέπει, επίσης, το Πανεπιστήμιο να αναλάβει την ΠΛΗΡΗ διαχείριση της σίτισης, με ευθύνη μιας εταιρείας, είτε ειδικού σκοπού ή της εταιρείας αξιοποίησης, και ασφαλώς με δυνατότητα εκμετάλλευσης των δυνατοτήτων της Λέσχης για παροχή έναντι αντιτίμου, τροφοδοσίας σε τρίτους, τύπου catering, για να έχει επιπλέον έσοδα (Αυτό ξεκίνησε ήδη, αλλά μπορεί να συστηματοποιηθεί).

    Πάντως η "συνδιαχείριση" με τις φοιτητικές παρατάξεις, που λειτουργεί πελατειακά, πρέπει να κοπεί "με το μαχαίρι". Θα είναι στο τέλος για το καλό και των ίδιων των παρατάξεων.

    Πιστεύω ότι με μια συνετή διαχείριση, η σίτιση μπορεί να αποφέρει έσοδα, που θα μπορούν να διατεθούν για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης όσων (συνεπών) φοιτητών, έχουν ανάγκες.

    Α. Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.