Πέμπτη 19 Ιουλίου 2012

ο ν. 4009 δοκιμάζει τις μεταρρυθμιστικές αντοχές της Κυβέρνησης



Κερδήθηκε μια μάχη

Κάναμε διπλές εκλογές την πιο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Τη στιγμή που έπρεπε να τρέχουμε με χίλια, καθίσαμε κάτω για τρεις ολόκληρους μήνες! Έτσι, ο λογαριασμός μας μεγάλωσε... Πέσαμε έξω στα έσοδα, αυξήσαμε –λόγω εκλογών– τις δαπάνες και παγώσαμε τις μεταρρυθμίσεις και τις αποκρατικοποιήσεις. Όμως, κάποια στιγμή, η μάχη με τον ανορθολογισμό έπρεπε να δοθεί. Δόθηκε τώρα και κερδήθηκε. Τώρα κοιτάμε μπροστά.

Ο πόλεμος είναι μπροστά μας

Η πάλη με το κακό μας παρελθόν, με τον κακό εαυτό μας τελικά, συνεχίζεται από καλύτερες θέσεις για τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του τόπου. Στην μετά Μνημόνιο εποχή, έγινε μία μόνο μεταρρύθμιση από τις τόσες που χρειάζεται η χώρα. Αυτή για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι άλλες που ακολουθούν είναι ακόμη πιο βαθιές και πιο δύσκολες. Θα τις τολμήσει η νέα Κυβέρνηση; Η μεταρρυθμιστική της διάθεση θα δοκιμαστεί πολύ σύντομα στα ΑΕΙ. Θα ξεκινήσει, άραγε, τις διαρθρωτικές αλλαγές που επαγγέλλεται στο Κράτος και την Οικονομία με ένα πισωγύρισμα στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση; Εμείς δεν το πιστεύουμε. Η ώρα της αλήθειας, όμως, πλησιάζει.

Τι διακυβεύεται

Στην πραγματικότητα, δεν κρίνεται η τύχη του νόμου 4009. Αυτό που δοκιμάζεται είναι οι μεταρρυθμιστικές αντοχές της νέας κυβερνητικής συνεργασίας, που έλαβε την εντολή από το Λαό να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη. Αυτό που επίσης κρίνεται είναι η δυνατότητα της ίδιας της κοινωνίας, όλων ημών εν προκειμένω, να στηρίξουμε τις βαθιές τομές που χρειάζεται ο τόπος. Ετούτη εδώ είναι η τελευταία συλλογική μας ευκαιρία αν θέλουμε να συνεχίσουμε να συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Με άλλα λόγια, το διακύβευμα της μετατροπής της χώρας μας σε μια τριτοκοσμική οντότητα, που αντιμετωπίσαμε επιτυχώς στις πρόσφατες εκλογές, παραμένει ακέραιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.