Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

προβοκατόρικες κινήσεις εμπροσθοφυλακής;

Ο ΕΣΔΕΠ, συνυπογράφοντας ένα κείμενο με τους Συλλόγους των διοικητικών υπαλλήλων, αλλά –κατά δήλωσή του– και προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών (ποιών;), καλεί την Πανεπιστημιακή Κοινότητα του ΑΠΘ σε διαδήλωση στις 8 Φεβρουαρίου, μπροστά στο κτήριο Διοίκησης.


Η Συμπαράταξη συμφωνεί κατ’ αρχήν με την κατάληξη του κειμένου της πρόσκλησης: «Για ένα δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο, ταγμένο στην ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, στην υπηρεσία της κοινωνίας και όχι των επιχειρήσεων.» Σημειώνει ότι αποτελεί πλεονασμό εκείνο το «ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών», καθώς και το «όχι των επιχειρήσεων». Διότι, για μας, το «ταγμένο στην υπηρεσία της κοινωνίας» Πανεπιστήμιο, τα λέει όλα. Θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον της κοινωνίας αν μια επιχείρηση χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα, αποδεχόμενη τους όρους ακαδημαϊκότητας που πρέπει πάντοτε να ισχύουν, οπότε και θα πούμε ασφαλώς ναι. Η ενοχοποίηση κάθε επιχειρηματικότητας είναι καταστροφική για τη χώρα, αλλά η πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΣΔΕΠ (ΔΗΠΑΚ, Συσπείρωση) έχει τις δικές της απόψεις (...βλάπτουν και οι δύο την Συρίαν). Το χειρότερο είναι ότι με τη στάση αυτή συσκοτίζει τα πράγματα, αφήνοντας πεδίο στην ένοχη επιχειρηματικότητα (υπάρχει σε μεγάλη έκταση στην Ελλάδα).


Όσον αφορά το όλο κείμενο, που κινείται άλλη μια φορά στο στυλ «ο νόμος κάνει αυτό, εκείνο και το άλλο», πρόκειται για τις ίδιες χιλιοειπωμένες δηλώσεις αυθαιρέτων συμπερασμάτων, με τα οποία ασφαλώς εμείς διαφωνούμε καθέτως. Ο νόμος για μας έχει θετικά έχει και αρνητικά σημεία, οφείλουμε να τον εφαρμόσουμε και να τον βελτιώσουμε στην πράξη. Προς τον σκοπό αυτό, άλλωστε, μας παρέχει ευρύτατη αυτονομία. Σε μας εναπόκειται να την αξιοποιήσουμε θετικά, για το καλό του πανεπιστημίου και της κοινωνίας.


Εντύπωση, τέλος, προκαλεί εκείνο το «ΝΑ ΜΑΤΑΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΠΘ». Εάν αυτό σημαίνει με νόμιμους τρόπους προσφυγής στα δικαστήρια, ας το επιδιώξουν οι συνάδελφοι, δικαίωμά τους είναι. Εάν, όμως, σημαίνει ματαίωση με τη βία, διά της εμφανίσεως νέων καλπογιάννηδων και άλλων θλιβερών τοιούτων, όπως υποψιαζόμαστε, το αβίαστο συμπέρασμα θα είναι ότι οι συνάδελφοι, παρά τις δημοκρατικές τους κορώνες, κινούνται εκτός δημοκρατικού φάσματος.


Εμείς, προβοκατόρικες κινήσεις εμπροσθοφυλακής μια βδομάδα πριν τις εκλογές, δεν θα δεχτούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.