Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

γιατί είμαστε υπέρ (και αυτής) της μεταρρύθμισης

Στον ανανεωτικό χώρο στον οποίο κινούμαστε, με συναδέλφους από όλο το φάσμα των πολιτικών προτιμήσεων και των κομματικών τοποθετήσεων, ταχθήκαμε υπέρ των μεταρρυθμίσεων τόσο του άρθρου 16 και του νόμου Γιαννάκου, όσο και του νέου νόμου-πλαισίου, για τον απλούστατο λόγο ότι ήμασταν πάντοτε υπέρ των μεταρρυθμίσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση γενικώς. Και τούτο για δύο λόγους:

Πρώτον, διότι θεωρούσαμε ανέκαθεν μικρόψυχο να πούμε, ναι είμαστε υπέρ της μεταρρύθμισης, αλλά όχι αυτής της μεταρρύθμισης, κάποιας άλλης μεταρρύθμισης. Ποιας; Δεν ξέρουμε! Γιατί ποτέ δεν καταφέραμε ως πανεπιστημιακή κοινότητα να συμφωνήσουμε ποια μεταρρύθμιση θέλαμε. Και το μόνο για το οποίο είμαστε ικανοί, είναι να λέμε πάντοτε όχι σε όλα και να καταγγέλλουμε.

Δεύτερον, διότι αντιληφθήκαμε από νωρίς ότι το μεταπολιτευτικό Πανεπιστήμιο, αναπόσπαστο κομμάτι ενός συστήματος που μέσα σε μια γενιά κατέστρεψε μια χώρα, θα κατέρρεε από μόνο του, όπως και κατέρρευσε τελικά πρώτο αυτό πριν το υπόλοιπο σύστημα. Ας μην ξεχνάμε ότι, προτού εφαρμοστεί (επιτυχώς!) στην υπόλοιπη κοινωνία, το μεταπολιτευτικό πείραμα έγινε πρώτα εδώ μέσα, στον δικό μας εργαστηριακό σωλήνα...

Προκειμένου, λοιπόν, να διασώσουμε ό,τι προλαβαίναμε, προκειμένου να αποφύγουμε την καταπόντιση και αυτών ακόμη των ναυαρχίδων της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τις οποίες αναμφισβήτητα διαθέτουμε ακόμη στη χώρα μας, και είναι αξιόμαχες παγκοσμίως, εμείς ήμασταν από την αρχή υπέρ και αυτής της μεταρρύθμισης.

Δείτε στα video και τις αναρτήσεις που ακολουθούν τις απόψεις και τις θέσεις μας σε κάθε στάση της δημόσιας συζήτησης που προκάλεσε ετούτη η μεταρρύθμιση, την οποία τώρα μένει να την κάνουμε πράξη στο Ίδρυμά μας, εντός των ευρύτατων πλαισίων αυτονομίας που αυτή μας παραχωρεί:

Κείμενο Διαβούλευσης:

mms://video.auth.gr/public_university_2010 από λεπτό 58:00 και ξανά 02:20:00


Κείμενο Επιτροπής Σοφών:

mms://video.auth.gr/auth_open_uni_2011 από λεπτό 26:00 και ξανά 2:17:20

Κείμενο Σχεδίου Νόμου:


Θα λύσει, άραγε, ο νέος νόμος όλα τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας; Είναι αστείο όχι να το υποστηρίζει, αλλ' ακόμη και να το φαντασιώνεται κανείς! Κανένας νόμος από μόνος του δεν έλυσε ποτέ κανένα κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα στην ουσία του. Στο σημείο αυτό, όμως, θα πρέπει να διακρίνουμε μεταξύ της δράσης και της ρύθμισης, των μέσων και των πλαισίων. Όταν και τα δύο τα περιμένουμε εξ ολοκλήρου από το νόμο, δηλαδή από το κράτος, τότε δεν θα πετύχουμε τίποτε περισσότερο από όσα πέτυχαν οι κεντρικά σχεδιασμένες οικονομίες παγκοσμίως, οι οποίες κατέρρευσαν αφού οδήγησαν τις κοινωνίες τους σε ύπνωση. Στις ελεύθερες οικονομίες και κοινωνίες, ο νόμος, δηλαδή η κρατική παρέμβαση, πρέπει να στοιχειοθετείται από το κατάλληλο μείγμα ρύθμισης και δράσης, ήτοι θέσης των πλαισίων και παροχής των μέσων. Ναι, προβληματιζόμαστε γιατί τα διαθέσιμα μέσα περιορίζονται δραματικά. Ένας λόγος, όμως, παραπάνω να αφυπνιστούμε και να πάρουμε την υπόθεση Πανεπιστήμιο στα χέρια μας. Και σ’ αυτό, ο νέος νόμος μάς παρέχει ευρύτατο φάσμα αυτονομίας, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε για να κτίσουμε το Πανεπιστήμιο που θέλουμε, αλλά και μπορούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.