Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

μαθήματα Νομικής για συνδικαλιστές

.
Μια άλλη -απρόβλεπτη- συνέπεια της δυναμικής επιχείρησης στη Νομική της Αθήνας είναι ότι η Υπουργός Παιδείας (αφού είδε πως η συντρηπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης ήταν κατά) έκανε ένα εντυπωσιακό come back στα μέσα ενημέρωσης για να προωθήσει τις θέσεις του Υπουργείου της πάνω στα θέματα διοίκησης των Πανεπιστημίων, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τη Νομική και κατ' επέκταση το άσυλο και -σε πιο light εκδοχές- τη φύλαξη.

Δηλαδή, εκεί που, από την εκλογή της νέας Διοικούσας στην ΠΟΣΔΕΠ και την έναρξη του διαλόγου στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας μέχρι χθες, η μεταρρύθμιση όχι μόνο είχε φύγει από το προσκήνιο, αλλά πήγαινε και πίσω ως κυβερνητική προτεραιότητα (διότι μέχρι το Μάρτιο η χώρα αντιμετωπίζει πιο κρίσιμα θέματα), κάτι που έδινε χρόνο -και ελπίδα- στο διάλογο, μετά τη Νομική ξαναήρθε στο προσκήνιο, με την προβολή νέων επιχειρημάτων από την Υπουργό για την υποστήριξη των θέσεών της για τη διοίκηση των ΑΕΙ, που αντλούσε πλέον από τα γεγονότα της Νομικής (δείτε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του Flash).

Προφανώς, η Υπουργός αντιλήφθηκε πως η κοινωνία είναι εντελώς απέναντι σε δυναμικές κινητοποιήσεις στα Πανεπιστήμια, ακόμη κι όταν γίνονται για ανθρωπιστικούς -υποτίθεται- λόγους, όχι τώρα γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τις θέσεις τους οι πρυτάνεις ή να μπει manager στα ΑΕΙ... Κινητοποιήσεις που φοβήθηκε η Κυβέρνηση πως θα προκαλούσε η εσπευσμένη προώθηση της μεταρρύθμισης. Αποδείχθηκε, όμως, πως τέτοιες κινητοποιήσεις, αντί να σταθούν εμπόδιο στη μεταρρύθμιση ή να την αποτρέπουν ή και να την καθυστερούν, μάλλον την επιτρέπουν, την ενθαρρύνουν και τελικά την επισπεύδουν.
Όσοι προσδοκούν πως με δυναμικές κινητοποιήσεις, ανάλογες του άρθρου 16 ή του νόμου Γιαννάκου, θα αποτρέψουν την προώθηση ή την υλοποίηση και αυτής της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, πλανώνται. Αυτή τη φορά, τέτοιες κινητοποιήσεις θα έχουν το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα.
.
Πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε χάσει εντελώς τα ερείσματά μας στην κοινωνία κι ας μην παραμυθιαζόμαστε μεταξύ μας ότι δήθεν μας δυσφημούν ή μας επιτίθενται ή προωθούν ιδιωτικά συμφέροντα σε βάρος μας κλπ., κλπ. (Μόνοι μας βάλαμε τα χέρια μας και βγάλαμε τα μάτια μας εδώ πέρα, ας κάνουν επιτέλους κάποιοι την αυτοκριτική τους αντί να μας κάνουν τελευταία μαθήματα ανθρωπισμού...) Όπως πρέπει επίσης να καταλάβουμε πως μόνον μέσα από έναν εποικοδομητικό διάλογο, με προτάσεις ουσίας, θα μπορέσουμε να κερδίσουμε την κοινωνία και να οδηγήσουμε τη μεταρρύθμιση στη σωστή κατεύθυνση. Στη συνέντευξή της στον Flash, η Υπουργός μάς έριξε το γάντι.
.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.