Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

Ως εδώ!

.
Σε όλα σχεδόν τα Τμήματα του ΑΠΘ που γίνανε εκλογές αυτή την εβδομάδα, ομάδες ατόμων που περιφέρονταν ανά τις Σχολές, άρπαζαν με τη βία τις κάλπες κι εμπόδιζαν τους φοιτητές να ψηφίσουν, χτυπώντας και προπηλακίζοντας σε ορισμένες περιπτώσεις μέλη Εφορευτικών Επιτροπών που τόλμησαν να τους αντισταθούν. Η βαρβαρότητα σε όλο της το μεγαλείο.
.
Φέτος μόνο, είδαμε τις Σχολές μας λεηλατημένες, το ΚΕΠ πυρπολημένο, το βαγόνι κατειλημμένο, τον Πρύτανη προπηλακιζόμενο, τη Διοίκηση σε ομηρεία, το κέντρο δικτύου διαλυμένο, κάθε είδους βιαιοπραγίες σε γενικές συνελεύσεις και άλλα πολλά. Οι επιθέσεις σε άτομα δεν είναι πρωτοφανείς, απλώς πυκνώνουν. Και μεις τα δεχόμαστε όλα. Η αρπαγή των καλπών μάς φαίνεται πταίσμα μπροστά σε τόσα άλλα που ζήσαμε, και μερικές «αρπαχτές» που δόθηκαν, περνούν πλέον απαρατήρητες, εκτός ίσως απ' αυτούς που τις δέχτηκαν. Εκλογές είναι θα περάσουν...
.
Και το τραγικότερο είναι ότι μας έχει δημιουργηθεί πλέον η πεποίθηση πως τίποτα δεν μπορεί ν' αλλάξει αυτή την κατάσταση. Έχουμε κυριολεκτικά παραιτηθεί, ατομικά και συλλογικά, σα να το πήραμε απόφαση πια. Τί μπορεί να σταματήσει αυτή την απίστευτη ανοχή που επιδεικνύουμε απέναντι στη βία και την εξαθλίωση σ' ένα δημόσιο πανεπιστημιακό χώρο. Ποιό συμβάν (τόσα και τόσα γίνανε), ποιό γεγονός θα σταθεί ικανό να κινητοποιήσει την Πανεπιστημιακή Κοινότητα για ν' αλλάξουν τα πράγματα. Τί θα πρέπει να γίνει ακόμη ώστε να πούμε "ως εδώ". Τίποτα δεν μας εκπλήσσει πια. Και το χειρότερο απ' όλα είναι ότι και τίποτα δεν μας αγγίζει...
.
Η Πανεπιστημιακή Κοινότητα δεν έχει άλλο όπλο, παρά την σύσσωμη και αποφασιστική απομόνωση της βίας μέσα στο Πανεπιστήμιο απ' όπου κι αν προέρχεται. Τώρα η κοινή Διακήρυξη των τριών συνδικαλιστικών παρατάξεων του ΑΠΘ αποκτά ιδιαίτερο νόημα. Μπορεί ν' αποτελέσει την έμπρακτη περιφρούρηση του αυτοδιοίκητου και της ακαδημαϊκής αξιοπρέπειας. Μπορούμε να υψώσουμε ένα τείχος στη βία. Όταν κανείς δεν αντιδρά και βασιλεύει η αδράνεια, η ανοχή και η αδιαφορία, ΤΙ ΑΛΛΟ ΜΕΝΕΙ εκτός από τη διατύπωση μιας συλλογικής έκκλησης να τεθεί θεσμικά το θέμα στη Σύγκλητο, στη βάση όχι λόγων και ψηφισμάτων του αέρα, αλλά μιας υπεύθυνης πρότασης, που βάζει το αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου μας στο κέντρο της.
.
Όσοι συμφωνείτε με τη Διακήρυξη, προσυπογράψτε την. Πατήστε εδώ: fylaxi@yahoo.com και στείλτε ένα απλό e-mail με τη δήλωση ότι προσυπογράφετε τη Διακήρυξη, το ονοματεπώνυμο και την ιδιότητά σας (βαθμίδα, Σχολή ή Τμήμα). Έτσι, μπορεί κάτι να πετύχουμε. Διαφορετικά, δεν έχουμε παρά να περιμένουμε να υποστούμε την επόμενη πρόκληση, μια ακόμη προσβολή και μια καινούργια ταπείνωση.
.

2 σχόλια:

  1. http://www.mariatweety.blogspot.com/

    FILOI MOU ENA NEO KORITSI PALEUEI GIA NA ZEI KAI XREIAZETAI TH SYMPARASTASH MAS KAI THN AGAPH MAS

    OTI MPOROUME AS KANOUME OLOI MAS

    ALLO ENA KORITSI POU PALEUEI ME TOUS ANALGHTOUS THS GRAFEIOKRATIAS OPWS THN AMALIA

    SAS EUXARISTW

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.