Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2009

να μια ενδιαφέρουσα άποψη για το άσυλο!

.
ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΘΕΤΟΥΜΕ ΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΑ THINK TANKS ΠΙΣΩ ΜΑΣ. ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΑΣ, ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ "ΓΡΑΜΜΗ" ΑΠΟ ΣΑΣ...

Η άποψη του συναδέλφου παρακάτω, τον οποίο ούτε γνωρίζουμε, ούτε μας γνωρίζει, μας ακούμπησε για την πρωτοτυπία και τη μεστότητά της σ' ένα ταλαιπωρημένο εννοιολογικά θέμα όπως το άσυλο. Την δημοσιοποίησε αλλού και την μεταφέρουμε εδώ με την άδειά του:

«Για μένα το "άσυλο" είναι ένα δώρο, μια επιβράβευση της κοινωνίας προς την ακαδημαϊκή-πανεπιστημιακή κοινότητα, διότι η κοινωνία πιστεύει (... ή πίστευε) ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα θα μπορούσε να το ... αντέξει (ο πολιτισμός και η πνευματική ανάπτυξη μιας κοινότητας θα μπορούσε να έχει ως μέτρο την δυνατότητα διαχείρισης της ελευθερίας της). Αν λοιπόν το άντεχε, σίγουρα θα είχε περισσότερες δυνατότητες να αναπτύξει την παιδεία στην ευρύτερη κοινωνία ως ανταπόδοση στο δώρο-άσυλο.

Αυτό που μένει λοιπόν είναι να δούμε αν μπορούμε να αντέξουμε την τόση ελευθερία, έτσι ώστε να μην μετατρέπεται σε ασυδοσία και "χούντα" των παρανόμων, των κραυγών και των ομάδων. Μακάρι να μπορέσουμε (συλλογικά και ατομικά). Αν όμως και όπως φαίνεται ως τώρα δε τα πάμε καλά, θα πρέπει να αναλογιστούμε και το σενάριο ... να επιστρέψουμε το δώρο πίσω (κανείς δε θέλει να επιστρέφει δώρα, ούτε και αυτός που τα έδωσε να τα παίρνει πίσω).»

Κώστας Λακάκης
Επίκ. Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ

...και για την αντιγραφή: ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.